
Hej på er!
Länge sedan nu men att få ihop den här posten tog lite extra lång tid för jag ville verkligen ge den här tårtan precis den uppmärksamhet som den förtjänar. Det här är en av tårtorna jag serverade på min 30-års fest. Jag hade pysslat länge för att få ihop det här receptet precis som jag ville och sedan när den väl stod där och jag tog första tuggan så var den faktiskt ännu bättre än jag tänkt mig!
Min chocolate chip cookies cake innehåller magiska chokladbottnar som är så goda att jag egentligen kan äta dom precis som dom är. Fyllningen är en ätbar kakdeg som både vuxna och barn kan äta med sked. Och frostingen, herre gud. Den nötiga smaken från det brynta smöret som omsluter både chokladbotten och kakfyllningen, helt perfekt!😍
Recept, chokladbotten:
- 165 g vetemjöl
- 200 g strösocker
- 60 g kakao
- 5 g bikarbonat
- 5 g bakpulver
- 5 g vaniljsocker
- 5 g salt
- 1½ st rumsvarma ägg
- 175 g rumsvarm mjölk
- 90 g neutral olja (tex rapsolja)
- 150 g nybryggt varmt kaffe
Chocolate chip cookie dough fyllning:
- 240 g vetemjöl
- 114 g rumstempererat smör
- 149 g farinsocker
- 2 tsk vanilj extrakt
- ½ tsk salt
- 1 burk kondenserad mjölk (397g)
- 2 dl chokladknappar/hackad choklad
Brynt smör-frosting:
- 200 g osaltat smör
- 2½ dl florsocker
- ¾ dl vispgrädde
Dekoration:
- 20 g chokladknappar
- resten av kakdegsfyllningen
Gör så här, chokladbotten:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Smöra och klä formen med bakplåtspapper (använder du flera och delar upp smeten slipper du skära bottnarna men du behöver istället vara extra uppmärksam på gräddningstiden så att de inte blir torra). Jag gräddade mina bottnar i en 18 cm i diameter form.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Vispa ihop ägg, mjölk och olja för hand i en annan bunke.
- Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop till en tjock, jämn smet.
- Rör ner kaffet i omgångar tills allt är i och du fått en tunn smet.
- Häll smeten i en form och grädda mitt i ugnen ca 50 min. Känn med en sticka så att bottnarna är helt genomgräddade.
Chocolate chip cookies dough fyllning:
- Mät upp vetemjölet och kör det i mikron i 30 sek.
- Rör runt lite i vetemjölet med en visp.
- Kör vetemjölet i mikron 30 sek till.
- Rör runt i vetemjölet igen och ställ sedan att svalna.
- Vispa smör och farinsocker tillsammans tills ljust och fluffigt.
- Tillsätt vanilj och salt och vispa ihop.
- Tillsätt hälften av mjölet och vispa på låg hastighet.
- Tillsätt halva burken av den kondenserade mjölken och vispa ihop.
- Tillsätt resten av mjölet och vispa igen
- Tillsätt sist resten av den kondenserade mjölken och vispa ihop.
- Vänd ner chokladen och ställ i kylskåpet tills du ska använda den.
Brynt smör-frosting:
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
- Låt sjuda tills det har en fin gyllenefärg och doftar lite knäckigt.
- Ta av från värmen och låt svalna.
- Täck med plast och låt stelna lätt i kylen.
- Vispa upp smöret tills det är vitt med en elvisp eller assistent.
- Tillsätt florsocker och grädde och vispa till en fluffig frosting.
Montering:
- Dela botten i tre lika stora delar.
- Lägg en botten nederst.
- Lägg på ett ordentligt lager av kakfyllningen.
- Lägg på en botten till.
- Lägg på ett lager till av kakfyllningen, men se till att spara lite till dekoration.
- Spackla tårtan med den brynta smör-frostingen.
Dekoration:
- Rulla bollar av den återstående kakdegen.
- Lägg bollarna på toppen av tårtan.
- Tryck fast chokladknapparna på botten av tårtan.
- Förvara i kylen och ta fram ca 20-30 min innan servering.