Sök

Silviakaka

Glad fredag på er!
Hur mår ni alla? Det börjar bli väldigt mörkt ute nu vilket alltid brukar göra mig lite dyster till sinnes och denna pandemi hjälper ju inte heller direkt till att lyfta upp en. Så då får man göra vad man kan och passa på att baka en solskensgul kaka som höjer stämningen!💛
Idag bjuds det alltså på Silviakaka. En fantastisk klassiker med riktigt fluffig botten och solgul smörfrosting. Dessutom kan man lyxa till den lite extra med ett fint strössel😉 Denna är en av mina favoritkakor och jag tror de flesta har smakat den någon gång, kanske av någon äldre släkting som bjudit på fika? Men har ni inte prova den så måste ni helt enkelt göra det!😍
Recept:
  • 3 st ägg
  • 3 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1½ dl kallt vatten
Glasyr:
  • 150 g smör
  • 1½ dl socker
  • 2 st äggulor
  • 3 tsk vaniljsocker
  • Strössel eller kokos till garnering
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Klä en långpanna eller en större form med bakplåtspapper
  • Vispa ägg och socker pösigt
  • Blanda mjölet med bakpulver.
  • Tillsätt mjölblandningen och vatten i sockersmeten.
  • Blanda ordentligt
  • Häll smeten på långpannan och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Använd en sticka för att kolla när kakan är klar. När stickan inte är kladdig längre tar du ut plåten och låter kakan svalna.
Glasyren:
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Blanda i alla de övriga ingredienserna utom strösslet/kokosen. Låt koka på låg värme några minuter men rör ordentligt hela tiden (den låga värmen är viktig för att glasyren inte ska skära sig).
  • Bred ut glasyren på den svala kakan och strö sedan strössel/kokos över.

Lämna en kommentar

femton − 13 =