Sök

Lingoncurd

Halloj Halloj!
Har ni som jag mycket lingon i frysen? Asså jag vette sjutton vart jag har fått alla lingon ifrån! Men det är ju smått tacksamt nu eftersom om det är någon gång det är populärt att baka med lingon så är det ju nu i juletider😊 Idag bjuder jag er på ett recept på lingoncurd. Det var mycket lättare än jag trodde att göra egen curd så det här kommer jag definitivt göra igen. Blev direkt sugen på att testa både rabarbercurd och limecurd. Det här hamnar på min att göra lista, men först nu lingoncurden!😄

 

Lingoncurd:

  • 2 st gelatinblad
  • 400 g lingon (frysta)
  • 270 g socker
  • 5 st äggulor
  • 200 g smör i tärningar
Gör så här:
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  • Tina lingonen på svag värme i en kastrull och mixa dom sedan till en puré. Jag använda mig av en stavmixer.
  • Tillsätt strösockret och ställ tillbaka kastrullen på spisen.
  • Värm på medelvärme tills sockret har smält.
  • Lägg äggulorna i en bunke och vispa ihop dom lite lätt för hand.
  • Häll de varma lingonen över äggulorna under konstant omrörning.
  • Häll tillbaka curden i kastrulle och värm försiktigt tills den tjocknar (ca 84 grader om du är osäker).
  • Tillsätt gelatinbladen och rör om tills dom har smält.
  • Tillsätt smöret lite i taget under omrörning.
  • Häll upp i en skål med lock och förvara i kylskåpet. Curden håller i drygt en vecka i kylskåpet men går utmärkt att frysa! 😊
Inspirationen till receptet hittade jag hos duktiga Brinken bakar.

Lämna en kommentar

3 × 2 =