Hej mina vänner!
Nu var det vääääldigt länge sedan det kom ett nytt recept här så nu var det verkligen dags 😁
Idag bjuder jag på ett recept som jag har hittat hos bästa Emma Brink Rask. Dom här friterade dumlekolorna är ju helt fantastiska. Alltså det är ju SÅ gott. Det tog ett tag innan jag testa dom här för första gången men varför i hela friden väntade jag? Jag vet inte hur mycket superlativ jag kan slänga över den här efterrätten för att övertyga er att testa men ni måste faktiskt helt enkelt bara göra det!😍
Det som är bra med den här efterrätten är också att du kan förbereda den innan själva middagen om du väntar gäster. Det enda du behöver göra när gästerna väl är på plats är att fritera själva kolorna och sedan lägga ihop efterrätten på en tallrik och voilà!
Recept, brynt smörglass, ca 1 liter:
- 120 g smör
- 8 st äggulor
- 180 g socker
- 1 krm salt
- 4 tsk vaniljsocker
- 4 dl vispgrädde
- 2½ dl mjölk
Friterad Dumle, 15 st:
- 1 dl vatten
- 1 dl mjölk
- 85 g smör
- 1 nypa salt
- 1 msk socker
- 140 g vetemjöl
- 2 st ägg
- 15 st dumlekolor
- flingsalt
- Matolja att fritera i
- Socker, att rulla den friterade kolan i
- Kanel, att rulla den friterade kolan i
Gör såhär, brynt smörglass:
- Lägg smöret i en kastrull och bryn tills det har fått en gyllene färg och luktar nötigt.
- Häll över det brynta smöret i en skål och låt svalna lite (se till att skrapa ur kastrullen ordentlig det är dom mörka partiklarna som smakar mest).
- Lägg äggulor, socker och salt i en bunke. Vispa med en elvisp tills det blivit vitt och fluffigt.
- Häll i det avsvalnade smöret samtidigt som du fortsätter vispa.
- Fortsätt vispa och tillsätt samtidigt vaniljsocker, grädde och mjölk.
- Häll över vätskan i en stor kastrull och koka upp till 83 grader.
- Ta av från värmen. Kontaktplasta och ställ i kylen tills den är ordentligt kall, gärna över natten.
- Kör glassen i glassmaskin tills den är färdig och förvara den färdiga glassen i en burk med lock i frysen tills den ska användas.
Friterad Dumle:
- Blanda vatten, mjölk, smör, salt och socker i en kastrull och koka upp.
- Sänk sedan värmen lite och tillsätt mjölet lite i taget medan du rör med en träslev.
- Fortsätt sedan att rör runt degen i kastrullen ett par minuter så att degen får ”rostas” lite, men se till att röra hela tiden så att den inte bränns. Degen ska vara blank och ha gått ihop till en fin degklump när den är klar.
- Flytta över degen till en bunke och vispa med elvisp i ca 5 minuter så att degen svalnar lite.
- Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt.
- Låt degen svalna till rumstemperatur.
- Ta sedan ca en matsked av degen och lägg i en dumlekola och lite flingsalt. Nyp ihop degen runt kolan ordentligt så inget läcker ur sen när den ska friteras.
- Lägg alla degknyten på en tallrik och täck med plast. Ställ i kylskåpet minst 20 minuter (detta kan göras upp till två dagar i förväg).
- Värm oljan till 160 grader.
- Blanda socker och kanel i en liten skål.
- Fritera 3-4 st kolor åt gången, de ska puffa upp lite som en munk och få en fin gyllene färg när de är klara. Det tar ca 3-4 minuter.
- Låt rinna av på hushållspapper.
- Rulla sedan kolorna i socker och kanelblandningen.
- Servera direkt tillsammans med den brynta smörglassen och gärna tillsammans med några färska bär.