Sök

Blåbärsbullar med vanilj

Hej på er!
Lördag igen och det var så skönt med lite sovmorgon. Vad ska ni hitta på idag? Här i Gävle är det ganska så fint väder så jag ska nog passa på att spendera ett par timmar utomhus. Dagens recept är Blåbärsbullar med vaniljkräm i. Dessa blev helt fantastiskt goda. Om du gillar både blåbär och vanilj så kommer du att älska dessa, det vill jag lova!😍
Eftersom det är vaniljkräm i dessa bullar så länkar jag till mitt originalrecept här och skulle det vara så att ni behöver något som kanske går lite snabbare och är lite enklare så hittar ni det här😘
Recept Fördeg, 18-30 bullar:
  • 250 g rumstempererad mjölk
  • 25 g jäst
  • 250 g vetemjöl
Deg:
  • 250 g vetemjöl
  • 4 g salt
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 100 g socker
Fyllning:
  • 4 dl vaniljkräm
  • 2 dl blåbär, frusna eller färska
  • 2 msk syltsocker
Garnering:
  • 50 g smör
  • 180 g strösocker
  • 2 msk blåbärspulver
Gör så här, fördegen:
  • Smula ned jästen i en bunke.
  • Tillsätt lite av mjölken och rör ut jästen.
  • Tillsätt resten av mjölken och vetemjölet.
  • Blanda ihop ordentligt.
  • Låt jäsa ca 1 timme.
Degen:
  • Tillsätt alla ingredienser för degen i fördegen.
  • Arbeta degen i en köksmaskin ca 10-15 min eller dubbelt så länge för hand.
  • Lät jäsa övertäckt i 30-35 minuter.
  • Under tiden kan du passa på att blanda blåbären med syltsockret.
  • Klä en plåt med bakplåtspapper.
  • Dela degen i lika stora delar, ca 50-60 g styck.
  • Platta till bullarna och lägg på en klick vaniljkräm och några blåbär på varje bulle.
  • Knip ihop bullarna och placera på bakplåtspappret med skarven nedåt.
  • Låt jäsa övertäckta i ca 2 h, tills de blivit dubbel så stora.
  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig ugn).
  • Grädda bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills dom fått fin färg.
  • Låt svalna. Om du vill frysa några av bullarna så gör du det när dom har svalnat och sedan när du vill ta fram dom igen gör du bara resterande steg efter att de har fått tinat.
  • Smält smöret.
  • Blanda socker och blåbärspulver i en djuptallrik.
  • Pensla bullarna med smör och doppa i blåbär- och sockerblandningen.

Receptet kommer från duktiga Brinken Bakar.

Lämna en kommentar

3 × fem =