Sök

Rabarberkaka med Toscatäcke

Hej på er,
Sommaren börjar gå mot sitt slut och hösten börjar smyga sig på men jag kan ändå inte låta bli att sticka in ett sommarinlägg till! Den här rabarberkakan är nämligen det godaste jag ätit på LÄNGE! Receptet kommer från bak-kungen Roy Fares och som vanligt lämnar han oss inte besvikna! Vilken kaka, om du älskar rabarber och tosca så är det här kakan för er, inget snack om saken! En mjuk kaka, med saftiga rabarber, mandelsmak och knäckigt toscatäcke. Kan man begära mer? 😍

Jag kan skvallra om att det här är kakan man får om man slår ihop min favoritkaka, rabarberkaka, med min pappas favoritkaka, toscakaka. Och utan att överdriva kan jag nog lugnt säga att det här är den bästa kakan jag har bakat i sommar😘

Mandelkaka:

  • 3-4 stjälkar rabarber
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2-5 msk rörsocker (beroende på hur syrlig rabarbern är)
  • 150 g smör
  • 60 g vetemjöl
  • 60 g mandelmjöl
  • 180 g florsocker
  • 10 g vaniljsocker
  • 150 g äggvita
  • 2 g salt

Toscatäcke:

  • 100 g smör
  • 100 g vispgrädde
  • 85 g strösocker
  • 50 g glykos (eller ljus sirap)
  • 100 g mandelspån

Gör så här:

  • Skär rabarbern i 1-2 cm stora bitar.
  • Blanda samman rabarber, rörsocker och kardemumma i en bunke och ställ åt sidan.
  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Smörj och bröa en bakform, ca 22 cm i diameter. Lägg bakplåtspapper i botten.
  • Smält smöret i en kastrull på spisen, ställ åt sidan och låt svalna.
  • Blanda ihop vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, vaniljsocker, äggvita och salt med en visp.
  • Tillsätt smöret och blanda till en slät och fin smet.
  • Fördela smeten i formen och strö över rabarbern.
  • Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter.
  • Ta ut kakan och höj värmen till 220 grader.

Toscasmet:

  • Koka ihop smör, grädde, strösocker och glykos på medelvärme i en kastrull. Rör konstant! Färgen ska bli lätt gyllenbrun men passa så att den inte bränns i botten.
  • Ta kastrullen från värmen och rör ned mandelspånen.
  • Fördela toscasmeten på kakan och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills kakan fått en fin gyllenbrun färg.
  • Ta ut och låt svalna.
  • Servera gärna kakan med vaniljsås.

Lämna en kommentar

18 − fem =