
Hej på er!
Alltså har ni sätt bilden? Hur söt?!😍Jag fick den stora äran att göra bästa Klaras 1års tårta. Vilket ärofyllt projekt! Temat var djungel och visst blev den bra? Smaken är en blåbärsprinsess, täckt med marsipan och även giraffen är av marsipan.
Alltså prinsesstårta är så himla gott! Skulle lätt kunna äta det till middag! Som vanligt när man bakar prinsesstårta så brukar jag sätta ihop tårtan dagen innan och sedan göra det sista. Den blir ju helt enkelt så mycket godare när den får stå i kylen och gotta till sig lite😋
Ni som varit med ett tag kommer ihåg elefanten jag modellerade förut (inlägg här) och förutom den så är det här den enda modellering jag har gjort och även om jag hade en instruktionsvideo att följa så måste jag säga att jag är nöjd. Den blev verkligen söt! Men jag måste säga att jag tycker att det är mycket svårare att modellera i marsipan än i sockerpasta. Sockerpastan stelnar på ett annat sätt än vad marsipan gör. Men det var ändå inte svårt, marsipanen betedde sig bara på ett annat sätt är sockerpasta gör. Filmen på hur man gör giraffen hittar ni här om ni skulle vilja göra den själv😊
Recept:
- 1 st tre-lika-delar botten 24 cm, recept här
- 1 sats sockerlag, recept här
- 1 sats vaniljkräm, recept här
Blåbärssylt:
- 500 g frysta blåbär
- 2 dl syltsocker
- 1 dl strösocker
- 1 st vaniljstång
Garnering:
- ca 5 dl grädde
- 1-2 msk vegetabilisk olja
- Marsipan i olika färger
Gör så här:
- Gör tårtbotten efter anvisningarna och låt svalna helt.
- Koka ihop sockerlagen efter anvisningarna och låt svalna helt.
- Gör vaniljkrämen efter anvisningarna och se till att den är kall när du använder den.
Blåbärssylt:
- Blanda blåbär, syltsocker och strösocker i en stor kastrull.
- Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.
- Tillsätt vaniljfröna och även stången till blandningen i kastrullen.
- Koka försiktigt upp under omröring.
- Låt sjuda 10-15 min.
- Skumma av sylten.
- Ta ur vaniljstången.
- Häll upp på väl rengjord glasburk med lock.
- Förvara i kylen.
Montering:
- Dela tårtbotten i tre delar.
- Pensla varje botten med sockerlagen.
- Lägg en botten på en tårtbricka.
- Sprid ut ett jämt lager av sylt.
- Lägg på en till botten.
- Sprid ut ett jämt lager av vaniljkräm.
- Lägg på den sista bottnen.
- Vispa grädden ganska fast.
- Spackla tårtan med grädde.
- Kavla ut marsipanen, använd maizena om du behöver ha något när du kavlar.
- Pensla marsipanen med olja
- Täck tårtan med marsipanen, med den oljiga sidan nedåt mot grädden.
- Släta till och skär av överflödet i kanterna.
- Dekorera efter smak.
- Håller ett par dagar i kylskåpet (om du kan låta bli att äta upp allt) men är godast dagen efter den är bakad😋




